Менторство для мешканців Дергачівської та Печенізької громад

У січні 2024 року у рамках реалізації проекту «Відновлення засобів до існування в сільському господарстві для забезпечення продовольчої безпеки в Україні» за підтримки міжнародної гуманітарної організації Corus International  експерти Інституту овочівництва і баштанництва НААН кандидати с.-г. наук Овчіннікова Оксана Петрівна, старший науковий співробітник лабораторії селекції дворічних та малопоширених культур та Чаюк Ольга Олексіївна, завідувачка відділу наукових кадрів, аспірантури та наукового забезпечення продовжили Менторство для мешканців Дергачівської (23 січня 2024 р.) та Печенізької (24 грудня 2024 р.) громад з питань зберігання та переробки овочевої, баштанної продукції та картоплі.

У Дергачівській громаді було проведено он-лайн опитування господарів дев’яти домогосподарств, які пройшли навчання і отримали допоміжні засоби для ведення господарства, а саме: Сергія КАМАЛЬДІНОВА,  Сергія ТЮТЮНІКА, Анатолія ЛАДОНЯ, Артура ДІДУСЕНКА,  Віктора ПУТІВЦЕВА (м. Дергачі),  ЗАРИЦЬКОЇ Ірини (с. Великі Проходи), Наталі ГУЗЕНКО (с. Ємці), Світлани КОЮДИ, Рубіни ПЕРЕВЕРЗЄВОЇ (с. Білаші).

Зустріч з учасниками програми з Печенізької громади було проведено в приміщенні старостату с. Артемівка (24 січня). Експертами Інституту було надано консультації з питань підготовки до нового сезону вирощування овочевих культур, а також проведено  опитування господарів 10 домогосподарств, а саме: Олександра РУДЕНКА,  Віталіни СЕМЕЛЯК,  Зої СНУРНІКОВОЇ, Михайла ПАВЛЕНКА, Олени ЖАДАН, Олександра ГРИЦЕНКА, Володимира ГРИЦЕНКА, Сергія ГРИЦЕНКА, Мирослави КАЧУР, Тетяни ЛАВРИК.

Також, в ході менторства експерти Інституту особисто відвідали 3 домогосподарства в с. Кицівка (господарства В’ячеслава БЛИЗНЮКОВА,  Ігоря СТРОКАНА, Олени ЛАВРИК), господарі яких прослухали лекції з вирощування овочевої і баштанної продукції, її зберігання і переробки, і також отримали допоміжні засоби для ведення господарства, які вже активно використовують для полегшення умов праці у своїх домогосподарствах.

Науковцями Інституту була проведена консультаційна підтримка щодо актуальних на цей час питань овочівництва і баштанництва.

Мешканці були вдячні експертам Інституту за роздатковий матеріал за всіма лекціями, що в майбутньому збереже їх час для пошуку ефективних засобів боротьби з бур’янами та шкідниками.

Також вдячні  проекту за підтримку у вигляді допоміжних засобів для ведення господарства.