Менторство для мешканців Печенізької та Дергачівської громад

У квітні 2024 року у рамках реалізації проекту «Відновлення засобів до існування в сільському господарстві для забезпечення продовольчої безпеки в Україні» за підтримки міжнародної гуманітарної організації Corus International експерти-дорадники Інституту овочівництва і баштанництва НААН доктори с.-г. наук Сергієнко Оксана Володимирівна, заступник директора з наукової роботи та Вітанов Олександр Дмитрович, головний науковий співробітник лабораторії адаптивного овочівництва, зберігання та стандартизації продовжили Менторство для мешканців Печенізької (09 квітня 2024 р.) та Дергачівської (10 квітня 2024 р.) громад з питань ефективного виробництва овочевої, баштанної продукції та картоплі на присадибних ділянках у відкритому та захищеному ґрунті, зберігання та переробки овоче-баштанної продукції.

У Печенізькій громаді надано консультативні послуги 8 господарям домогосподарств, які відвідували лекції та пройшли навчання, отримали допоміжні засоби для ведення свого селянського господарства. При спілкуванні з господарями було проведено опитування за 11 актуальними питаннями. Така співпраця була направлена на подальше поліпшення зв’язку із населенням громад і відновлення їх продовольчої безпеки. Господарі: Коваленко Ольга, Лемета Валентина, Парасочка Галина, Балабай Наталія, Гавриленко Дмитро, Мовчан Олександр, Чуприна Валентина та Сахненко Людмила прийняли активну участь у обговорені актуальних для них питань, які постали при господарюванні, а саме: вирощування розсади пасльонових культур та капусти, підготовка ґрунту під посів овочевих та баштанних культур і для споруд захищеного ґрунту, боротьба зі шкідниками та хворобами, актуальний сортимент овочевих та баштанних культур та багато інших.

У Дергічівській громаді було проведено консультування населення громади за аналогічними питаннями, спектр питань у бенецифіарів подібний, усіх хвилюють питання щодо підготовки ґрунту та вибору сортименту, особливостей його вирощування, захисту і звичайно ж зберігання. Бенецифіари: Шпаковатий Віталій, Ванілова Ніна, Удянська Ніна, Щевченко Олексій, Хижняк Ніна, Беліба Людмила активно прийняли участь в обговоренні і заповнили анкети. З рядом бенецифіарів, які не мали можливості в цей скрутний час безпечно приєднатися, спілкування пройшло в он-лайн формі: Мігунов Василь, Онуфрієв Віталій, М’ячіков Владіслав, Самойлов Микола, Солодовнікова Людмила, Гузенко Василь, Роздольський Олег, Легенький Ігор, Харсійова Вікторія, Гребенюков Володимир, Кантемир Андрій, Мотенко Андрій, Макієв Євген, Колесніченко Олександр, Молдован  Юрій, Середа Станіслав, Бровальський Микола, Дишленко Ірина, Лаврикова Лариса, Колесніков Роман, Шевченко Олександр.